Aurora osallistui People’s Platform Europe -konferenssiin Wienissä

Aurora Helsinki osallistui Wienissä 14.-16.2.2025 järjestettyyn People’s Platform Europe -konferenssiin. Tapahtuma oli ensimmäinen laatuaan, ja keräsi Wienin yliopistolle yli 800 delegaattia yli 160 järjestöstä, ryhmästä, liikkeestä, verkostosta ja yhdistyksestä yli 30 eurooppalaisesta maasta ja useasta eri yhteisöstä. Tapahtuman järjestäjinä toimivat Academy of Democratic Modernity, ÖH Uni Wien ja Feykom.

Konferenssi rakentui pitkien työpajojen sekä erilaisten puheiden, esitelmien ja paneelikeskustelun ympärille. Yhdeksän työpajan teemat käsittelivät niin antifasismia, ekologiaa, autonomiaa kuin liikkeiden ja ryhmien järjestäytymistäkin kamppailussa globaalia kapitalismia, kolonialismia ja imperialismia vastaan. Osallistuimme itse kestävää ja jatkuvaa aktivismia sekä järjestäytymistä käsitelleeseen työpajaan. Työpajojen lopputulokset esiteltiin ja käytiin läpi kaikkien osallistujien kesken konferenssin lopussa. Niiden lomassa pääsimme tutustumaan erilaisiin ryhmiin ja toimijoihin sekä vaihtamaan ajatuksia. Keskustelimme muun muassa slovenialaisen Iskra -ryhmän jäsenten kanssa kapitalismista ja sen ns. ydinalueiden rajapinnoista, huomaten joidenkin Suomessa jo vakiintuneiden kapitalismin muutosten olevan Sloveniassa vasta käynnissä. Toisiltamme ja toistemme kamppailuista oppimisen tärkeys tuli alleviivatuksi useaan otteeseen konferessin aikana.

Konferenssin ensimmäisenä päivänä varsinainen ohjelma aloitettiin paneelikeskustelulla, johon osallistuivat sosiologian professori William I. Robinson, juristi ja anti-rasistinen aktivisti Mireille Fanon-Mendés France, marxilainen feministi Silvia Federici sekä sosiologi ja filosofi John Holloway. Erityisesti mieleen jäivät Robinsonin, Federicin ja Fanon-Mendés Francen puheenvuorot. Robinson puhui kapitalismin eri kriiseistä sekä niiden ulottuvuuksista, kiinnittäen huomiota globaalin proletariaatin ja ylikansallisen pääoman väliseen konfliktiin. Federicin puheenvuoro keskittyi siihen, miten patriarkaalinen kapitalismi on siirtymässä uuteen vaiheeseen. Hän peräänkuulutti sosiaalisen uusintamisen metodien muuttamista sekä uuden työväenliikkeen rakentamista. Fanon-Mendés France puolestaan puhui tulisesti niin isänsä Frantz Fanonin syntymän sadannen vuosipäivän kuin nykypäivänkin kontekstissa tarpeesta ymmärtää kapitalismi rodullisena kapitalismina, joka yhä tänä päivänä perustuu sekä plantaasin logiikalle että rasismin ja valkoisen ylivallan värittämälle taloudelliselle sorrolle.

Kiitämme tapahtuman järjestäjiä hienon konferenssin luomisesta ja keskustelujen mahdollistamisesta. Tapahtuma oli hieno tilaisuus verkostoitua ja jakaa ajatuksia eurooppalaisten toimijoiden kanssa. Tapahtuman fasiliteetit olivat ensiluokkaiset niin ennakkomateriaalien kuin käytännön järjestelyjen suhteen. Konferenssi oli antoisa kokemus, ja odotamme, miten People’s Platform kehittyy ja toteutuu myöhemmin.