Saksalainen 24-vuotias muunsukupuolinen antifasisti Maja T. aloitti nälkälakon 5. kesäkuuta unkarilaisessa vankilassa, jossa häntä on pidetty eristyksissä kesäkuusta 2024 lähtien. Nälkälakko on protesti epäinhimillisiä vankilaolosuhteita ja poliittisesti motivoitunutta oikeudenkäyntiä vastaan. Majaa uhkaa jopa 24 vuoden vankeusrangaistus maassa, jonka vankilaoloja on arvosteltu toistuvasti esimerkiksi EU:n instituutioiden ja Amnesty Internationalin toimesta, ja jossa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema on jatkuvan hyökkäyksen kohteena.
Majaa syytetään osana samaa kokonaisuutta kuin Suomessa pitkään asunutta ja huhtikuussa ranskalaisen tuomioistuimen luovutusuhan alta vapauttamaa Ginoa, jonka oikeusprosessin vaiheista olemme kirjoittaneet aiemmin. Syytteet liittyvät helmikuussa 2023 Budapestissa järjestettyyn antifasistiseen mielenosoitukseen, joka vastusti uusnatsien Waffen-SS-joukkojen kunniaksi vuosittain järjestämää ”Kunnian päivää”.
Mielenosoituksen jälkeen Viktor Orbánin hallinto käynnisti laajamittaisen antifasisteihin kohdistuvan ajojahdin hyväksikäyttäen eurooppalaista pidätysmääräystä. Tämä on johtanut luovutusoikeudenkäynteihin useissa maissa, myös Suomessa. Tapaus on osoittanut pidätysmääräysjärjestelmän ongelmat tapauksissa, joissa sen kohteena on Unkarin kaltaisissa EU-maa, jonka oikeusjärjestelmää ei voida pitää oikeudenmukaisena.
Eurooppalainen pidätysmääräys perustuu periaatteeseen, jossa luovutukset on tarkoitus toteuttaa ”keskinäisen luottamuksen ja vastavuoroisen tunnustamisen hengessä”. Tämän johdosta antifasistien on ollut haastavaa puolustautua, sillä menettely ei salli syytösten sisällöllistä tarkastelua tai niiden kyseenalaistamista. Tämä on erityisen ongelmallista, koska esitetyt syytteet ovat selvästi politisoituja ja osin perättömiä. EU:n tulisikin tarkastella koko pidätysmääräysjärjestelmää uudelleen fasismin uhan nostaessa päätään useissa jäsenvaltioissa ja keskeyttää luovutukset välittömästi Unkariin.
Vankilaolot Unkarissa ovat epäinhimilliset, ja eristäminen, ihmiskontaktien estäminen ja valvottaminen muodostavat kidutukseen rinnastettavia olosuhteita. Näiden epäkohtien johdosta Saksan liittovaltion perustuslakituomioistuin päätti, ettei Majaa olisi koskaan pitänyt luovuttaa Unkariin. Tästä huolimatta Saksa ei ole ottanut aktiivista roolia Majan kotiin palauttamisen suhteen. Maja on pyrkinyt tuomaan protestillaan julkisuutta myös toisen Saksassa luovutusuhan alla elävän antifasistin, Zaidin, tilanteelle.
Tänään, 20. kesäkuuta, on Majan nälkälakon kuudestoista päivä. Hänen terveytensä on heikentynyt merkittävästi: paino on pudonnut noin seitsemän kiloa, ja tällä viikolla järjestetyissä kuulemisissa hänellä oli vaikeuksia pysyä tajuissaan. Siitä huolimatta oikeus on hylännyt puolustuksen vaatimuksen keskeyttää kuulemiset hänen terveydentilansa johdosta.
Maja on saanut kuitenkin nälkälakkonsa myötä joitain myönnytyksiä vankilassa, hän on esimerkiksi päässyt vuoden kestäneen lähes tauotta jatkuneen eristyksen jälkeen ulkoilemaan viimein muiden vankien seuraan. Majan tärkeimpään vaatimukseen Saksaan palauttamisesta ei ole kuitenkaan suostuttu, ja siksi hän aikoo jatkaa nälkälakkoaan.
Majan tilannetta ja muita Budapestin kokonaisuuteen liittyviä päivityksiä voi seurata Instagramissa tileiltä @free.maja ja @basc.news sekä suomeksi tililtä @161.bass.