76 vuotta Nakbaa – kamppailu palestiinalaisten vapauden puolesta jatkuu

Haluamme muistaa Nakba-päivänä palestiinalaisiin kohdistuvan etnisen puhdistuksen historiaa ja sitä, kuinka se jatkuu parhaillaan Israelin pommittaessa Gazan kaistaa elinkelvottomaksi ja siirtokuntalaisten vallatessa Länsirannalla kiihtyvällä tahdilla maata ja resursseja. Tekstin on kirjoittanut Aurora Helsingin jäsen, joka on viettänyt kuluneen kevään Länsirannalla toimien solidaarisuudessa palestiinalaisten käymän kamppailun kanssa.

76 vuotta sitten Palestiinassa alkoi Nakba (”katastrofi”), eli etninen puhdistus, jossa Israelin valtion perustamisen yhteydessä sen puolisotilaalliset joukot pakottivat satoja tuhansia palestiinalaisia pakenemaan kodeistaan. Tuhansia tapettiin ja satoja kyliä tyhjennettiin. Kärsimysnäytelmän seurauksena vallattiin alue, jota nykyään kutsutaan Israelin valtioksi. Tämän seurauksena myös Gazan kaista ja Länsiranta rajattiin irti toisistaan ja palestiinalaisista suurin osa pakotettiin kodeistaan joko näille alueille tai ympäröivien maiden pakolaisleireille. Lähes kuusi miljoonaa palestiinalaista elää edelleen YK:n hallinnoimissa pakolaisleireissä ympäri Jordaniaa, Syyriaa ja Libanonia sekä Länsirannalla ja Gazassa.

Tänä päivänä Nakba jatkuu edelleen. Gazan kaistalla Israel murhaa siviilejä ja tuhoaa infrastruktuuria järjestelmällisesti ennen näkemättömällä skaalalla, tavoitteenaan tuhota kaikki elämän edellytykset alueella. Viimeisen puolen vuoden aikana Israel on muun maailman tuella murhannut 35 000 ihmistä sekä tuhonnut alueen terveydenhuollon, koulutusjärjestelmän ja elämiseen tarvittavan infrastruktuurin. Kun Israelin valtio yhdessä kansalaistensa kanssa sabotoi alueelle kulkevia avustuskuljetuksia, on yhä useampi vaarassa kuolla aliravitsemukseen, kun heidän täytyy paeta henkensä edestä joka suunnasta lähestyviä miehitysarmeijan joukkoja. Viime syksynä Suomi päätti palkita Israelin sen suorittamasta kansanmurhasta ja tukea sen toimia ostamalla siltä asejärjestelmiä yli 316 miljoonalla. Vaadimme kaiken Israelin kanssa käytävän asekaupan lopettamista sekä merkittävien pakotteiden asettamista sen toiminnan pysäyttämiseksi. Mikäli emme toimi nyt, Gazan ihmisillä ei välttämättä pian ole tulevaisuutta johon katsoa.

Samaan aikaan Länsirannalla Israel ja sen laittomat siirtokunnat varastavat palestiinalaisilta yhä enenevissä määrin maata ja veden ja sähkön kaltaisia elämiseen tarvittavia resursseja. Israelin miehitysjoukot sekä siirtokuntalaiset ovat tappaneet myös Länsirannalla aiempaa huomattavasti enemmän ihmisiä. Viime kuussa monet palestiinalaiskylät kohtasivat laajoja hyökkäyksiä, kun siirtokuntalaiset Israelin miehitysjoukkojen siunauksella ampuivat palestiinalaisia samalla polttaen taloja ja autoja muiden tuhojen ohella.

Erityisen selkeästi tämä näkyy Masafer Yattan alueella eteläisellä Länsirannalla, jossa yksi Aurora Helsingin jäsenistä on tänä keväänä osallistunut solidaarisuudessa palestiinalaisten kanssa kamppailuun maiden ja kotien puolustamiseksi. Aluetta täplittävät Israelin ”laillistamat” siirtokunnat, mutta niiden lisäksi siirtokuntalaiset rakentavat jatkuvasti uusia etuvartioasemia palestiinalaisasumusten lähettyville tai jopa viereen, tarkoituksenaan myöhemmin kasvattaa ne asumuksiksi ja edelleen siirtokunniksi. Lokakuun seitsemännen päivän jälkeen Israel on antanut siirtokuntalaisten käyttöön yhä enemmän aseita, mikä on johtanut huomattavaan tappavan väkivallan lisääntymiseen. 

Miehitys tarkoittaa jatkuvan väkivallan lisäksi palestiinalaisten päivittäistä kontrollia ja heidän elämänsä edellytysten jatkuvaa riistämistä. Vastarinta näille miehitystoimille kulkee nimellä sumud. Sumud tarkoittaa tässä yhteydessä maahan kiinnittymistä ja liikkumattomuutta – sitä, etteivät palestiinalaiset suostu lähtemään, vaikka heidän kotinsa tuhottaisiin. Paimenet jatkavat lampaiden ja vuohien kaitsemista kukkuloilla, vaikka sotilaat ja aseistautuneet siirtokuntalaiset yrittävät puskea heidät pois heidän mailtaan. Kaasupullot ja ruokatarvikkeet haetaan aaseilla, koska siirtokuntalaiset ovat polttaneet autot. Uusia kouluja rakennetaan tuhottujen tilalle. Tämän vuoksi erään palestiinalaistalon seinään onkin maalattu: ”Not one step back!” – ”Ei askeltakaan taaksepäin!”

Kaikessa tässä vastarinnassa elää unelma demokraattisesta ja vapaasta Palestiinasta. Me Aurora Helsingissä tahdomme liittoutua kaikkien niiden kanssa, jotka vaativat loppua miehitykselle ja tavoittelevat Palestiinaa, jossa kaikki alueen kansat voisivat elää keskenään tasa-arvoisesti. Tämän vuoksi olemme koonneet listan vaatimuksia ja tapoja toimia, joiden avulla voimme pyrkiä yhdessä solidaarisuudessa palestiinalaisten kanssa kohti tällaista tulevaisuutta.

Tänä Nakba-päivänä vaatimuksemme ovat:

– Kaikki asekauppa ja taloudellinen yhteistyö Israelin kanssa on lopetettava välittömästi. Suomen on peräännyttävä jo tekemistään sopimuksista ja vietävä aloite vastaavista toimista myös muille Euroopan Unionin maille.

– Israelille on asetettava tuntuvat taloudelliset pakotteet, joiden tulee jatkua niin kauan, kunnes ongelmat miehitetyillä alueilla on ratkaistu.

– Sodasta hyötyviä yrityksiä on rangaistava taloudellisilla seuraamuksilla nyt ja tulevaisuudessa. Vaadimme selvitystä siitä, miten erilaiset yritykset ja toimijat ovat hyötyneet käynnissä olevasta konfliktista, ja velvoittaa heidät korjaamaan tuhonsa.

– Kaikkien korkeakoulujen ja oppilaitosten tulee katkaista yhteistyönsä israelilaisten yliopistojen ja muiden korkeakoulujen kanssa.

– Ammattiliittojen tulee osallistua perinteidensä hengessä rajat ylittävään kamppailuun puolustaakseen palestiinalaisia. Israelilaisia tuotteita tulisi boikotoida aina logistiikkaketjuista vähittäismyyntiin.

Tämän lisäksi haluamme kehottaa jokaista osallistumaan kamppailuun palestiinalaisten rinnalla seuraavin keinoin:

– Järjestäydy! Tapahtui tämä sitten vain ystävien, koulu- tai työkavereiden tai ammattiosastotovereiden kesken, ota tilanne esiin ja muodostakaa suunnitelmia. Järjestäytykää tukemaan BDS-boikottikampanjaa kouluissa, työpaikoilla ja liitoissanne.

– Lähetä tukea alueelle! Järjestämällä tapahtumia, keräämällä rahaa ja muilla lukuisilla tavoilla voimme toimittaa materiaalista, käsinkosketeltavaa tukea alueelle muun muassa sen terveydenhuollon tueksi tai lukuisten vangittujen palestiinalaisten auttamiseksi.

– Matkusta Palestiinaan osoittamaan tukeasi käytännössä. Jo vuodesta 2001 toiminut International Solidarity Movement koordinoi kansainvälisten vapaaehtoisten toimintaa alueella, jossa he pyrkivät suojaamaan ihmisiä niin miehitysjoukkojen kuin siirtokuntalaisten väkivallalta. Voit lukea lisää ISM:stä heidän nettisivuiltaan osoitteessa palsolidarity.org.

Joelta merelle – vapaa Palestiina!